Какво е сатен?

»
»

Има няколко думички, които означават нещо блестящо - варак, брокат, сатен.

Какво означават те:
Сатен, спално бельо от сатенСатен е плат. Често този плат се нарича още атлаз. Сатен, според тълковния речник, е тъйкан, с лъскава лицева страна и матова задна.
Думата Сатен произхожда от специфична техника на сплитане на нишките, от които е изтъкан платът. За да получи материята своите специфични качества, с които е известна, подходящи са дълговлакнести нишки - коприна, найлон и полиестер.
Специалистите различават 2 вида сатен - от дълговлакнести и от късовлакнести нишки. Думата Satin (англ) се нарича платът от дълговлакнести нишки, а сатен от късовлакнести нишки (вътък), например от памук, са наричани sateen.
На лицевата страна точките на свързване не се допират и така платът става гладък и лъскав.
На допир сатенът е нежен и мек, и поради тези свои качества се използва за производство на артикули, които са в директен контакт с кожата. Такива са много видове спално бельо от сатен, нощници, пижами, мъжко и дамско бельо. Често ще срещнете младоженки или абитуриентки, чиито одежди са от сатен. При мъжете вратовръзките и папионки, както и други аксесоари към официалния костюм често са от сатен.
Чаршафи от сатенЕдно нестандартно приложение са пантофки за балет и бейзболни якета.
В много приказки дрехите, бельото и чаршафите на Принцесата са от атлаз (сатен). Естественият блясък на този плат го в превърнал в символ на аристократична изисканост, на богат живот, или поне на живот, за какъвто всяко младо момиче мечтае. Всяко момиче след това става жена, а у всяка жена се крие кралица, или поне принцеса.
Тя продължава на вижда себе си застанала пред кристалното огледало в прекрасна спалня, а в огледалото се вижда легло с балдахин и чаршафи от сатен.

Варак е тънък лист метал (фолио). Използва се за украса, за създаване на блестящи повърхности, за ювелирни изделия. В народното творчество често се използват словосъчетания златен варак и сребърен варак. Пример за варак е станиолът, който обаче не е от ценен метал.

Брокат има няколко значения – от една страна е фин блестящ прах (пудра), от друга Брокат е блестящ и тежък копринен плат от фина естествена коприна -  тъкан по технология за създаване на жакардови мостри. Жакардовият десен се допълва със сребърна или златна нишка.