Продукти
Въпроси и консултации - във viber на 0882 281 997 чрез съобщение. Поръчки само през сайта. 

Аромат на белина, или от хасето към ранфорса

Аромат на белина, или от хасето към ранфорса
Споменът от първите памучни чаршафи в детството ми са с аромат на белина. Не, не съм селянче! Бях дете от центъра на голям град с бохемски традиции.  Един от онези истински градове, които изчезнаха някъде в последните 3 десетилетия на 20-ти век.

Някога цветовете на чаршафите бяха 2 – бяло и онова мръсно бяло. Така наричахме естествения цвят на хасето. Тук-там някоя от жените от поколението на майка ми, поколението на фризираните коси и скриването на истинските корени,  оцветяваше белите чаршафи с естествени багри, информация за които обикновено получаваше от своята майка. Но те тогава не слушаха много-много. Срамуваха се да се връщат към  природата. Затова вместо с ледена вода избелваха с това миризливото.

Трябва да признаем едно достойство на човечеството. Дори, когато травирата и сийлонът бяха хит, хората предпочитаха на спят в чаршафи от естествени влакна. Някои все още пазеха копринени и ленени чаршафи и калъфки, други криеха, че предпочитат бодливите селски тъкани. Но истинската материя за един спален комплект е друга! И каква е тя? Памук, естествено! Не ставайте смешни – сатен, ранфорс, хасе, басма, нещо друго, но задължително памучно.

Изборът на спален комплект е базиран, и е редно да е така,  преди всичко на материята, от която той е ушит.

Нашите баби са сядали на становете и са тъкали бяло платно, от което са шиели памучни чаршафи. Понякога гладко памучно хасе, понякога кенар – памучен с копринени ивици.

Нашите майки не можеха да тъкат, но се редяха на опашка за пак памучно хасе. Това беше в годините, в които за всичко се редяхме на опашка. След това избелваха плата в един миришещ на хлор препарат, доста различен от сегашната белина, и накрая имахме великолепни бели чаршафи. И те миришеха на белина, но бяха памучни. Именно това е оня мирис на хлор, който помня.

Днес разглеждаме придирчиво спалното бельо. В интернет  то вече няма аромат на белина. В интернет обществото е изтънчено. Вместо простичкото, почти селско чаршафи от фино хасе, използваме буржоазно придирчивото спален комплект от Ранфорс.

Но за това някой друг път, за да не досадя.

Разглезеното наше поколение е придирчиво към цветовете, в които се гмурка, за да заспи. В някоя от останалите статии ще обърнем внимание на цветовата символика, но сега да останем с мисълта за материята.  И за Оня аромат, който бавно-бавно отиде в миналото.

аромат на белина
http://pix-hd.com/

памучен спален комплект
https://media.sheridan.com.au