Продукти
Приятели, нови поръчки с евентуално изпращане преди Коледа, ще приемаме до 20 декември включително. След тази дата поръчките ще бъдат обработвани и при наличност на артикулите - изпращани.
Въпроси - във  viber на 0882 281 997. Поръчки се приемат само през формите в сайта. 

Аромат на белина, или от хасето към ранфорса

Аромат на белина, или от хасето към ранфорса
Споменът от първите памучни чаршафи в детството ми са с аромат на белина. Не, не съм селянче! Бях дете от центъра на голям град с бохемски традиции.  Един от онези истински градове, които изчезнаха някъде в последните 3 десетилетия на 20-ти век.

Някога цветовете на чаршафите бяха 2 – бяло и онова мръсно бяло. Така наричахме естествения цвят на хасето. Тук-там някоя от жените от поколението на майка ми, поколението на фризираните коси и скриването на истинските корени,  оцветяваше белите чаршафи с естествени багри, информация за които обикновено получаваше от своята майка. Но те тогава не слушаха много-много. Срамуваха се да се връщат към  природата. Затова вместо с ледена вода избелваха с това миризливото.

Трябва да признаем едно достойство на човечеството. Дори, когато травирата и сийлонът бяха хит, хората предпочитаха на спят в чаршафи от естествени влакна. Някои все още пазеха копринени и ленени чаршафи и калъфки, други криеха, че предпочитат бодливите селски тъкани. Но истинската материя за един спален комплект е друга! И каква е тя? Памук, естествено! Не ставайте смешни – сатен, ранфорс, хасе, басма, нещо друго, но задължително памучно.

Изборът на спален комплект е базиран, и е редно да е така,  преди всичко на материята, от която той е ушит.

Нашите баби са сядали на становете и са тъкали бяло платно, от което са шиели памучни чаршафи. Понякога гладко памучно хасе, понякога кенар – памучен с копринени ивици.

Нашите майки не можеха да тъкат, но се редяха на опашка за пак памучно хасе. Това беше в годините, в които за всичко се редяхме на опашка. След това избелваха плата в един миришещ на хлор препарат, доста различен от сегашната белина, и накрая имахме великолепни бели чаршафи. И те миришеха на белина, но бяха памучни. Именно това е оня мирис на хлор, който помня.

Днес разглеждаме придирчиво спалното бельо. В интернет  то вече няма аромат на белина. В интернет обществото е изтънчено. Вместо простичкото, почти селско чаршафи от фино хасе, използваме буржоазно придирчивото спален комплект от Ранфорс.

Но за това някой друг път, за да не досадя.

Разглезеното наше поколение е придирчиво към цветовете, в които се гмурка, за да заспи. В някоя от останалите статии ще обърнем внимание на цветовата символика, но сега да останем с мисълта за материята.  И за Оня аромат, който бавно-бавно отиде в миналото.

аромат на белина
http://pix-hd.com/

памучен спален комплект
https://media.sheridan.com.au
Пастелни вдъхновения в интериора Пастелни вдъхновения в интериора Една от основните тенденци, които се лансират в интериорния дизайн за 2022 година е Вдъхновение от пастела.
Комбинирана със Средиземноморски намеци, тази тема е приятна за реализация и зависи от Вашата креативност.
Свежи и ясни, тези пастелни цветове ни водят в една модерна, съвременна посока в интериора.
Тази година Коледа е златна Тази година Коледа е златна Коледа е традиция и блясък. Тя идва с аромат на канела и греяно вино, идва с онези разкошни тържествени трапези и блестяща коледна украса. Облечена е с класическите цветове са червено, зелено и екрю, с лек блясък на мека коприна или ламе. Елхови клонки, имел и богато декорирана коледна елха. Сякаш скромността на самото Рождество и фойерверките на Тържеството си дават среща. Ретро, Природа и малко Дзен Ретро, Природа и малко Дзен Още в средата на август 2021 се появиха първите намеци за новите елементи в интериорния дизайн през 2022. Както е ясно, ако нещо не е публикувано в Инстаграм, то значи не съществува. Ето защо ви каним да изпратите снимки на вашия дом, най-малко, за да се похвалите.