Продукти

Въпроси - във  viber на 0882 281 997. Поръчки се приемат само през формите в сайта. 

Аромат на белина, или от хасето към ранфорса

Аромат на белина, или от хасето към ранфорса
Споменът от първите памучни чаршафи в детството ми са с аромат на белина. Не, не съм селянче! Бях дете от центъра на голям град с бохемски традиции.  Един от онези истински градове, които изчезнаха някъде в последните 3 десетилетия на 20-ти век.

Някога цветовете на чаршафите бяха 2 – бяло и онова мръсно бяло. Така наричахме естествения цвят на хасето. Тук-там някоя от жените от поколението на майка ми, поколението на фризираните коси и скриването на истинските корени,  оцветяваше белите чаршафи с естествени багри, информация за които обикновено получаваше от своята майка. Но те тогава не слушаха много-много. Срамуваха се да се връщат към  природата. Затова вместо с ледена вода избелваха с това миризливото.

Трябва да признаем едно достойство на човечеството. Дори, когато травирата и сийлонът бяха хит, хората предпочитаха на спят в чаршафи от естествени влакна. Някои все още пазеха копринени и ленени чаршафи и калъфки, други криеха, че предпочитат бодливите селски тъкани. Но истинската материя за един спален комплект е друга! И каква е тя? Памук, естествено! Не ставайте смешни – сатен, ранфорс, хасе, басма, нещо друго, но задължително памучно.

Изборът на спален комплект е базиран, и е редно да е така,  преди всичко на материята, от която той е ушит.

Нашите баби са сядали на становете и са тъкали бяло платно, от което са шиели памучни чаршафи. Понякога гладко памучно хасе, понякога кенар – памучен с копринени ивици.

Нашите майки не можеха да тъкат, но се редяха на опашка за пак памучно хасе. Това беше в годините, в които за всичко се редяхме на опашка. След това избелваха плата в един миришещ на хлор препарат, доста различен от сегашната белина, и накрая имахме великолепни бели чаршафи. И те миришеха на белина, но бяха памучни. Именно това е оня мирис на хлор, който помня.

Днес разглеждаме придирчиво спалното бельо. В интернет  то вече няма аромат на белина. В интернет обществото е изтънчено. Вместо простичкото, почти селско чаршафи от фино хасе, използваме буржоазно придирчивото спален комплект от Ранфорс.

Но за това някой друг път, за да не досадя.

Разглезеното наше поколение е придирчиво към цветовете, в които се гмурка, за да заспи. В някоя от останалите статии ще обърнем внимание на цветовата символика, но сега да останем с мисълта за материята.  И за Оня аромат, който бавно-бавно отиде в миналото.

аромат на белина
http://pix-hd.com/

памучен спален комплект
https://media.sheridan.com.au