Продукти
Въпроси - във viber на 0882 281 997 чрез съобщение. Поръчки само през сайта. 

Кралят – памук. Кратка история

Кралят – памук. Кратка история
Памукът е мека, пухкава нишка, почти изцяло съставена от целулоза, която расте в защитена обвивка, около семената на самото растение. Влакната на памукa са сред най-фините, които природата ни предлага в естествен вид. Те са екологичен, възобновяем ресурс, който осигурява препитание на милиони хора по целия свят.
 
От къде и кога, обаче е тръгнало всичко? Никой не знае колко е стар памукът и по-скоро, преди колко време хората са се научили да го обработват и използват. В пещери в Мексико, учените са открили семенници от растението и парчета памучен плат, които според изследванията, са на най-малко 7000 години. Също така, откритият памук е подобен на този, който се отглежда в Америка и днес.
 
Има сведения, че по долината на река Инд в Пакистан, растението памук се отглеждало и от нишките му се е тъчал плат още от 3000 година пр. Хр. По същото време местното население в Древен Египет, също произвеждало и носело памучни дрехи.
 
Памукът бил пренесен на Стария континент от арабски търговци чак в началото на IX век. А когато Колумб открил Америка през 1492 година, той открил това растение и на Бахамските острови. Така до 1500 година, памукът бил познат практически в целия свят.

7000 години назадот средните векове
 
През 1730 година за първи път памукът е завъртян от машини в Англия. Промишлената революция на Острова и изобретяването на магана* в САЩ, подготвят пътя, по който минава памукът, за да заеме полагащото му се първо място сред тъканите в света днес. 
 
* маган - машина за отделяне на семената от влакната при първоначалната обработка на памук. Тази машина улеснява обработката и я прави 10 пъти по-бърза, отколкото ако същата се прави на ръка.

разпознаване на видове памук


В днешно време, когато рогозките и козяците са останали в миналото, едно от най-разпространените приложения на памука е създаването на невероятно като качества спално бельо: памучни спални комплекти от ранфорс, спални комплекти от хасе и луксозно спални комплекти от памучен сатен.

памучни спални комплекти от Ранфорс

спален комплект от ранфорс
 
спален комплект от памук

Платовете са фини, с деликатен сплитък и ниска свиваемост. Формата и цветовете се запазват.