Продукти
Въпроси - във viber на 0882 281 997 чрез съобщение. Поръчки само през сайта. 

Коледа в Скандинавските страни

Коледа в Скандинавските страни
Коледа винаги е специален момент от годината. Време за семейството, за дома, за създаване на спомени и съхраняване на традиции. Всяка страна има свои характерни обичаи и начини за отбелязване на тези празници.

В Дания

В Дания, например, Коледата започва с Адвентния венец (advent - идва от латински и означава буквално „идва“, “идване“). Той се изработва от смърчови клонки, украсени с червени плодове, панделки и шишарки. На него са закрепени четири свещи, като всяка неделя до Бъдни вечер, се пали по една, заедно с тази от предходната седмица. А на четвъртата, наречена Адвентна неделя, когато се събере цялото семейство за празника – се запалват всички, с което се отбелязва и раждането на Иисус.

В Дания, например, Коледата започва с Адвентния венец
мърчови клонки, украсени с червени плодове, панделки и шишарки


В Норвегия

Най-популярният символ, който повечето хора свързват с това време от годината, разбира се е Дядо Коледа. Неговото усмихнато лице и чувал с подаръци, срещаме навсякъде извън и вътре в дома – имаме си коледни покривки за маса, коледни калъфки за възглавници, салфетки, пуловери и какво ли още не с лика на Добрия старец. Оказва се обаче, че в Норвегия, друг заема първото място по популярност. Това е Julenisse (Юленисен) -малко същество от скандинавския фолклор, с дълга брада и червена шапка. „Julenisse”, най-общо означава „джудженце, което носи подаръци по Коледа“. Да ви звучи познато?

коледни подаръци
коледни покривки за маса

коледни калъфки за възглавници


В Швеция


В Швеция, Коледните тържества започват от рано и продължават цял месец. Техен старт се дава на 13 декември с празника на Св. Лусия, покровителката на светлината. На този ден, най-голямата дъщеря в семейството става още преди зори и се облича в дълга бяла рокля, като „Кралица на светлината“. Тя носи на главата си корона от листа и запалени свещи.

Момичето отива във всяка спалня, носи кафе и сладкиши и пее песента „Санта Лусия“. Най-малките от фамилията също се включват да помагат. Този ритуал дава началото на празниците, които приключват чак след Нова година. На 13 януари, денят на Св. Кнут, възрастните свалят коледната украса, а децата, преоблечени в костюми – изяждат последните лакомства, останали на елхата. Дръвчето се изнася от къщата, съпроводено с финалната Коледна песен.

Коледа в Швеция