Продукти

Приятели, всички поръчки, направени и потвърдени между 01.май и 07.май.2024 ще се изпълнят след Великден.
Въпроси - във viber на 0882 281 997 чрез съобщение. Поръчки само през сайта. 

Произход на традицията Свети Валентин или Денят на влюбените - древния Рим

Произход на традицията Свети Валентин или Денят на влюбените - древния Рим
Оказва се, че традицията Свети Валентин или Денят на влюбените има начало някъде далеч в древността.

Денят на влюбените, или както казваме Денят на Свети Валентин, като всяка традиция или култ, свързани с любовта, води началото си от древни езически обичаи. Вярва се, че те датират от 3-4 век пр.н.е, хилядолетия назад.

В основата му са два празника в древния Рим, наречени Фестивалите Пералия (Паренталия) и Фералия.  Двата фестивала се провеждали всяка година, около месец преди настъпването на астрономическата пролет: 13-18 февруари.

Времето е избрано съвсем не случайно. В своята същност двата празника били посветени на Тайнството на Плодородието, каквото и да значи това. Бежело се преминаването на юношата от детството към зрелостта. В много източници двата празника се свързват с Пречистването.

Всеки ден от тези празници имал своя смисъл.

Първият ден, 13 февруари бил посветен на мирния живот, на обичта и на покъщнината.

14 февруари, вторият ден на Пералия,  е и първият на Луперкалия. Стана много сложно, но има ли просто неща, свързани с любовта, брака и семейството. Този втори ден бил посветен на Вълчицата. Спомнете си за пещерата, за Ром и Рем, и за вълчицата, която ги е отгледала.

Ще спестим описанието на ритуалите и жертвоприношенията, на действията на весталките, но само ще споменем, че младежи с благороден произход вземали участие в ритуалите, облечени само в леки кожени препаски, наричано тонг - известните днес мъжки прашки. Прилича ли това на бандаж, и дали бандажите са подходящ подарък за Свети Валенти, решете сам.

Самото име на месеца - Февруари произхожда от Februato и Februa, и двете значещи пречистване. Или както се казва: кой оцелял – оцелял.

15 февруари е ден, посветен на римска богиня, покровителка на жените и семейството. Какво е характерно за този ден: девойки, които се стремят към брак слагат имената си на лисче и го пускат в затворен съд. Младежи бъркат и теглят „късметче“. Така формираните двойки живеели заедно в следващата година, и независимо, че събирането било изключително заради секса, то това съжителство често преминавало в брак.

Изключително прагматично решение и за днес. Спомнете си колко филми сте гледали в подобен сценарий.

И така – явно още в древността бележки, валентинки, картички са били в основата на този празник. 

Кога е възникнал обичаят да се дават подаръци за Свети Валентин - някой следващ път.

А сега, вижте модерния вариант на кожените препаски:

бандаж