Продукти
Въпроси - във viber на 0882 281 997 чрез съобщение. Поръчки само през сайта. 

Бикини – банските, които взривиха света

Бикини – банските, които взривиха света
Бикини – банските, които взривиха света.

Първообразът на днешните бикини датира 1400 г пр.н.е.  Според хроникьорите на развитието на дамското бельо, за пръв път тяхната форма е забелязана на стринни изображения на древногръцки атлетни (виж основното изображение вдясно). Те триумфирали в разголени костюми от две части изографисани върху керамични съдове.

Днес бикина или бикини се нарича долна част на дамско бельо, доста по-консервативно от прашките. Истинате е, че бикини се нарича дамски бански костюм от две части. Нещо повече, бикини е спортен дамски костюм от 2 части, който е осигурявал свобода на движение на атлетките. Днешното разбиране за сексапил някога е бил просто стремеж към практичност.

За създатели, по-скоро преоткриватели на бикините в съвременното им звучене, претенции имат двата дизайнера на дамско бельо: Луис Реар и Жак Хейм.

Как започва възраждането на бикини 3 хилядолетия по-късно?

Някъде към края на втората световна война, през 1946 г, един французин Луис Реар, инженер по образование,  разработва дизайн на дамски бански  костюм от две части.  Далновидният дизайнер бил сигурен, че моделът ще взриви света и търсел име, което да провокира така, както провокира визията. Малко са тези от нашите съвременници, 60 години по-късно, които биха предположили, че ядрената програма на Щатите е кръстница на провокативния модел.

Факт е, че няколко дни преди моделки, облечени с авангардния бански да го покажат на подиума – на 5 юли 1946, армията на САЩ извършва ядрени  опити на необитаем атол от Маршаловите острови в Тихия океан. И как, представете си, се наричатози необитаем атол: Бикини или Bikini Atoll.

Двете парчета плат, скриващи малка част от женската плът, става толкова коментирани, колкото и ядрените опити. Експлозията в съзнанието на разкриването е с ефекта на взрив. Реар се опитва да тушира конфузната ситуация като твърди, че всички съвпадения са случайни, и типът бански е именован на острова, а не е възхвала на събитията.

Разбира се, трудно можем да приемем, че един авангарден френски дизайнер ще пропусне да се възползва от най-често споменаваното в определен период име.

бикини

На снимката: Мишел Бернардини представя модела на Реар. Банският билтолкова малък, че се побирал в кутийка 5х5х5 см. Снимката е от 5 юли 1946 г.

Бикините стават стандартното плажно облекло в Западна Европа. В Испания, обаче, Франко ги забранява.

Първенството в изобретяване на банския от 2 части се оспорава исторически от друг моден дизайнер, а именно Жак Хейм. Но, за това в следващата статия.

Няколко съвременно модела от нашия онлайн магазин NovaStoka.com, специализиран в онлайн предлагане на дамски и мъжко бельо и дамски костюми:

Дамски бански - артистично рае
бикини

Днес БИКИНИ се използва и за комплекти дамско бельо в две части, или просто за по-изрязани дамски гащи. Представяме няколко красиви модела, които чудесно пасват и за подаръци за Свети Валентин:
Черно дамско бельо с разкошна бяла дантела и тънки презрамки


бикини